Co je cholesterol?
Cholesterol je organická chemická sloučenina, lipid ze skupiny steroidů. Je nezbytný pro správné fungování našeho těla, vykonává stavební funkci buněčné membrány a také je prekurzorem mnoha důležitých molekul v našem těle, včetně pohlavních hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin. Cholesterol se vyskytuje v několika frakcích, které mají různé účinky na naše tělo. Nejznámější z nich jsou LDL (cholesterol s nízkou hustotou) a HDL (cholesterol s vysokou hustotou).
LDL a HDL cholesterol - jaký je v nich rozdíl?
Stejně jako ostatní tuky je cholesterol nerozpustný ve vodě. Koluje v krvi spolu s proteiny produkovanými játry a tvoří tak lipoproteiny.
LDL cholesterol (Low Density Lipoproteins) obsahuje mnoho cholesterolu nízké hustoty, což mu usnadňuje pronikání do krevního řečiště. Při tomto procesu dochází k transportu cholesterolu z jater do buněk těla. Při nadměrném množství se postupně hromadí v tepnách a vytváří ložiska, která se nazývají špatný cholesterol.
HDL cholesterol (High Density Lipoproteins) obsahuje více bílkovin a méně cholesterolu než částice LDL, ale jeho hustota je vyšší. HDL cholesterol je transportován opačným směrem než LDL - do jater, kde se rozkládá a následně je spolu se žlučí vylučován z těla. HDL cholesterol je hovorově známý jako dobrý cholesterol, protože na své cestě do jater odstraňuje takzvaný špatný cholesterol z tkání a cévních stěn.
Jak si zajistit správnou hladinu cholesterolu?
Dobrý metabolismus s lipidy - začněme stravou!
V případě problémů souvisejících s cholesterolem by výchozím bodem měla být kontrola Vaší stravy. Zvláštní pozornost by měla být věnována následujícímu:
- Vyhněte se konzumaci škodlivých tuků (obsažených např. v částečně ztužených tucích, nekvalitních cukrovinkách nebo rychlém občerstvení) a nahraďte je mononenasycenými tuky (ve velkém množství se nacházejí například v olivovém oleji).
- Dalším důležitým bodem je strava bohatá na vlákninu, která váže cholesterol a pomáhá odstraňovat jeho nadměrné množství z těla. Mezi zdroje vlákniny patří mimo jiné celozrnné pečivo a těstoviny, oves a luštěniny.
- Vyplatí se také omezit sacharidy, které mají negativní vliv na hladinu triglyceridů a HDL cholesterolu v krevní plazmě. Konzumace mastných mořských ryb a rostlinných produktů bohatých na omega-3 kyseliny (DHA a EPA) má pozitivní vliv na srdce.
- Vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu.
Co dalšího dělat pro dobrý cholesterol?
To záleží jen na nás! K vyvážené a zdravé stravě je dobré přidat i tyto dobré návyky:
-
Pohyb je zdraví - fyzická aktivita je dobrá nejen pro tělo, ale i mysl. A v případě nadváhy i malá změna hmotnosti může pomoci s nerovnováhou lipidů a má příznivý vliv na ostatní kardiovaskulární rizikové faktory, obvyklé u lidí s dislipidemií.
-
Přestat kouřit - jasně pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních chorob a zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu.
-
Podpora pomocí doplňků stravy - pokud dieta samotná nepomáhá, je vhodné sáhnout po prověřeném doplňku stravy pro udržení zdravé hladiny cholesterolu.